Wat is RGB kleur?

Zoals de naam RGB al doet vermoeden, bestaat deze kleurmodus uit de kleuren Rood, Groen en Blauw. Met een mix van RGB kleuren heb je een heel hoog bereik, waaronder ook zwart of hele heldere kleuren. RGB wordt gebruikt voor beeldschermen en het ontwerpen voor websites. Wanneer je heel dicht op een oude tv gaat zitten, zul je zien dat kleuren bestaan uit 3 kleine kleurvlakjes, Rood, Groen en Blauw.

Wat is CMYK kleur?

CMYK wordt ook wel full-colour genoemd. Omdat Cyaan, Magenta en Yellow hooguit een donkerbruine kleur kunnen bereiken is zwart (Key) aan het rijtje toegevoegd. In principe lijkt het een beetje op de printer die je mogelijk thuis of op je werk hebt staan, waar je inktpatronen indoet van de bovenstaande kleuren. De vier kleuren worden gemengd zodat je de meeste kleuren kunt bereiken. Maar CMYK heeft een lager bereik dan bijvoorbeeld RGB. Daarom kan het voorkomen dat je bestand er in CMYK opeens veel doffer uitziet.


We kunnen diep ingaan op waarom drukpersen CMYK kleuren gebruiken en beeldschermen te maken hebben met RGB kleuren, maar we proberen het kort te houden. Simpel gezegd zijn RGB-kleuren afkomstig van een lichtbron en kunnen daardoor heldere kleuren bereiken. CMYK kleuren ontstaan niet uit lichtbronnen. Denk aan het inkt waarmee de krant gedrukt wordt, wat natuurlijk geen lichtbron is

Het is dus belangrijk dat je je RGB afbeeldingen, bijvoorbeeld een foto, omzet naar CMYK kleuren. Je zult misschien zien dat heldere kleuren wat fletser worden, dat komt dus omdat het CMYK spectrum minder felheid bereikt.

 

 

Start typing and press Enter to search